Emil i Lönneberga

1971

Hujedamej sånt barn, suckar pigan Lina allt som oftast. Och Emils pappa Anton, han ropar så det skallar över hela Katthult: “EEEEEMIIIIIIIIL!!!”. Då vet alla att Emil är på väg in i snickerboa igen, men för vilken gång i ordningen är det omöjligt att räkna ut. Det är nämligen i snickerboa Emil låser in sig när han gjort något hyss, och det händer ganska ofta. Det finurliga med snickerboa är att den har två haspar – en på insidan så att pappa Anton inte kan komma in, och en på utsidan så att Emil inte kan komma ut förrrän pappa lugnat ner sig. Inne i snickerboa finns fullt med snidade träfigurer, nästan hundra stycken. När den hundrade gubben är färdig ska Emil ha kalas. Men bara för Alfred, drängen som är Emils bäste vän. Och som Lina kastar trånande blickar efter…

Sommar som höst och vår som vinter är det fullt ståhej i Lönneberga. På sommaren går det väldigt bra att hissa upp lillasyster Ida i flaggstången så att hon ska kunna se ända till Mariannelund. Och på vintern – när mamma och pappa är på julkalas – kan man själv ordna fest för hjonen från fattigstugan. Och fånga den snåla och elaka Kommandoran i egenhändigt gjord vargfälla…

Annat om filmen

Inför inspelningen av den första filmen hittade man efter mycket sökande en bra gård i Gibberyd, som skulle fungera som inspelningsplats och som dessutom låg i Småland! Fast innan den var klar att användas fick man bygga om en del. Bland annat fick ett proppskåp kamoufleras som björkstam, staketet av plast bytas ut till gammaldags gärdesgård och en snickarbod byggas. Alla boende i trakten var mycket hjälpsamma när det gällde att hitta passande rekvisita i form av sekretärer, fotogenlampor, väggbonader, harvar, paraplyer och annat.

Att regissera djur brukar ofta vara svårt och här var det både hästar, kor, höns och grisar som skulle instrueras. Allan Edwall som spelar Emils pappa visade sig ha god hand med kor. Hönor kunde hypnotiseras så att de låg helt stilla och Griseknoen hade fått träning av en expert. Som liten kulting sattes han i skola hos djurdressören Ernst Schnack och lärde sig vingla, räkna till tre, låtsas bli full och komma när man ropade.

”Hej Knoen!” sa Jan Ohlsson, dvs Emil, och då kom knoen.

Emilfilmen är den enda som Astrid själv deltagit i som statist, hon förekommer iförd röd sjal som bondmora på Vimmerby marknad.


Kommentarer
Postat av: jess

hejsan. klicka på "design" längst upp på bloggen över headern ocj läs vidare.

kram

2010-07-29 @ 18:07:25
URL: http://knieling.blogg.se/
Postat av: Ida

skönt att höra med att bloggen kommer igång igen :D

2010-07-29 @ 19:10:38
URL: http://idiss.webblogg.se/
Postat av: L ♥

SV: Det var en riktigt glädjande nyhet, eftersom jag ofta läser din sida ! :)

2010-07-29 @ 20:13:33
URL: http://quiza.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0