Bara roligt i Bullerbyn

Bullerbyn är en liten, liten by i Småland. Där ligger tre gårdar. I Mellangården bor Lisa med sina bröder Lasse och Bosse. I Norrgården bor systrarna Britta och Anna. Och i Sörgården bor Olle. Ja, och så Kerstin förstås, Olles lillasyster. Fler barn finns det inte i Bullerbyn, men det räcker…

Alla vi barn i Bullerbyn är en svensk tv-serie inspelad 1960, och visad för första gången på tv 1962. För regin svarade Olle Hellbom. Manuskriptet skrevs av Astrid Lindgren, efter hennes trilogi om barnen i Bullerbyn, utgiven 1946-1952. Fotograf var Stig Hallgren. Musiken skrevs och framfördes av Charles Redland. Serien saknar helt synkronljud, handlingen berättas istället av barnen i voice-over.

Serien visades även redigerad till två långfilmer för biografvisning. Alla vi barn i Bullerbyn, som fick premiär på 1960, och Bara roligt i Bullerbyn med premiäråret 1961.

Serien är inspelad i Veda på Väddö, ca. tre kilometer nordost om Älmstas centrum samt i Österlisa, Länna församling i Norrtälje kommun där bland annat affären låg.


Rasmus Pontus och Toker

1956

Allt vad det lilla Västanvik rymmer av äventyrlighet finns på Lusknäckarmalmen, stadens urgamla marknadsplats. Hit kommer Rasmus och Pontus en onsdagskväll för att se den världsberömde svärdslukaren Alfredo. Av misstag råkar de få höra om planerna på en silverstöld som ska ske i den lilla staden där de bor. När så Toker, som fått stanna hemma, tröttnat på det och kommer skumpande på sina korta små ben rakt in i händelsernas centrum börjar äventyret på allvar.


Vad vet du om Astrid Lindgren?

Ta en titt i ditt Astrid Lindgren-skafferi.
Hur mycket vet du egentligen om Astrid och hennes värld?

http://kpwebben.se/artiklar/2007/fragesport-vad-vet-du-om-a/


Inger Nilsson - Pippi
Inger Nilsson
, Karin Inger Monica Nilsson, född 4 maj 1959 i Kisa, Östergötland, är en svensk skådespelerska.

Nilsson växte upp i Kisa, Östergötland. 1969 blev hon som 9-åring känd som Pippi inför hela svenska folket genom TV-serien Pippi Långstrump. Det blev Pippi-hysteri i Sverige och 1970 gjordes två långfilmer På rymmen med Pippi Långstrump och Pippi Långstrump på de sju haven. Nilsson blev även mycket berömd utomlands eftersom Pippi-filmerna gick på export och visades i många länder.

Efter skolan utbildade sig Nilsson till sekreterare, men valde sedan att satsa på en skådespelarkarriär. Hon var rekvisitör på Östgötateatern, spelade i fyra år på Kronobergsteatern i Växjö, medverkade i Hagge Geigerts farser Panik på kliniken och Omaka par på Lisebergsteatern i Göteborg. Hon har även medverkat i den tyska filmen Gripsholm, spelat med olika fria teatergrupper i Stockholm, bland annat en friluftsteater på Hebbevillan i Södertälje samt medverkat i Konstparadiset i Falun. I december 2005 spelade hon i en uppsättning av Stephen Kings Lida i Stockholm.

2006 arbetade hon som läkarsekreterare i Stockholm.

Sedan sommaren 2006 spelar hon rättsläkaren Ewa i filmatiseringen av Mari Jungstedts böcker för tysk TV, Kommissarien och havet (Der Kommissar und das Meer). Avsnitt 5 och 6 spelades in på Gotland sommaren 2008.

Inger Nilsson blir ofta igenkänd och förknippad med sin roll som Pippi och menar på att det är svårt att få andra roller.


Norröra - Saltkråkan

Norröra är en ö i Norrtälje kommun och blev under 1960-talet känd genom Astrid Lindgrens filmer om Saltkråkan. Huset som familjen Melkersson bodde i finns kvar, kallas Café Snickargården och är öppet under sommaren. Ön är befolkad året runt. Sedan april 2006 trafikeras ön dagligen av Waxholmsbolaget.

Än idag (2007) lever intresset för Saltkråkan kvar. Under sommaren håller en auktoriserad skärgårdsguide guidade turer till Norröra och Söderöra (dvs Saltkråkan) varje vecka tisdag - torsdag. Man får då lära sig var Melker trillade i vattnet, samt var getingboet satt som irriterade honom så högeliga. Saltkråketurerna avgår från Spillersboda brygga. Dessa turer lockar tom turister ända från kontinenten.


Ingers tal på Astrids begravning

Inger "pippi" Nilssons tal på Astrids begravning:

Om 100 år ska vi sitta på ett moln,
du och jag, och dingla med benen.


"Käraste Astrid

En sommar för några år sedan spelade jag pigan Anna-Stina i Rasmus på luffen.

Och en dag när jag som vanligt stod bakom scenen och väntade på min entré och lyssnade på dialogen mellan Rasmus och luffaren, så förstod jag.

Jag förstod varför ingen kan sluta prata med mig om Pippi.

Det var så suveränt och roligt skrivet om Rasmus som förklarade för luffaren varför han var tvungen att rymma från barnhemmet efter att ha kastat vatten på föreståndarinnan - en hel hink.

Och det är så det är. Det finns helt enkelt ingen bättre författare i världen än du, Astrid, som kan beskriva förhållandet mellan barn och vuxna utan att krångla till det, vare sig det handlar om luffare och barnhemsbarn, eller prussiluskor och Pippi Långstrump.

Ja, när det gäller Pippi så hade jag naturligtvis begripit att det var något speciellt, men inte riktigt vad.

Men den här varma sommardagen, då förstod jag.

Det är svårt att förstå när man är mitt uppe i det och aldrig hinner få någon distans, men att spela en annan av dina roller gav mig den distansen.

Jag lovar dig Astrid, fast det är över 30 år sedan Pippi visades för första gången i tv, så har det knappast gått en enda dag utan att nån har pratat med mig om henne.

Jag kommer ihåg första gången vi träffades. Vi hade redan filmat några månader och du klev in i ateljén i gamla Råsunda och sträckte ut armarna och sa: "Hej, alla mina käraste barn", och vi sprang rakt i din famn. Och den famnen har varit öppen sedan dess. Att vara ett av dina filmbarn, det är nog alldeles extra. En mycket speciell relation. Jag önskar att jag kunde förklara men det går inte.

Och till min stora, stora glädje så behöll vi kontakten genom åren. Vi har haft fantastiska samtal och möten, men jag tror faktiskt aldrig att vi har pratat om Pippi. Jo, en gång, när jag var tonåring och det var som jobbigast, för ingen människa i världen verkade förstå att jag faktiskt heter Inger. Då pratade vi om Pippi. Du var ledsen och bad om ursäkt för vad du ställt till med.

Men du ska aldrig be om ursäkt för att du har gjort mitt liv så fantastiskt, för det är vad det är och har varit. Trots att det ibland är väldigt tungt. Men så är ju livet, det vet ju du om nån.

Nej, våra samtal de har handlat om teater och liv och, inte minst, kärleken. Och så har vi sjungit. Jag minns när du första gången sjöng " I en sal på lasarettet" för Maria, filmens Annika, och mig och vi satt hemma i din soffa på Dalagatan och grät för att det var så sorgligt. Det var underbart.

För några år sedan när du själv låg på lasarettet, var det Margareta och du som sjöng den, och då var det också underbart, men jag grät för jag förstod att du som funnits för mig i nästan hela mitt liv snart inte skulle göra det så länge till. Jag vet att det är livets gång, men led i alla fall.

Du fick leva hela livet,

Astrid, och du fick ett fantastiskt liv.

Vill jag önska nåt till alla människor här på jorden så var det att nån gång i livet få träffa en person som du, som kan konsten att lyfta andra människor, mig har du lyft många gånger. Och om hundra år eller så när vi möts igen, ska vi sitta på ett moln du och jag, Astrid, och dingla med benen och sjunga gamla skillingtryck och ha så där trevligt som bara en smålänning och en östgöte kan ha. Och nästa gång som nån frågar mig om jag är lika rik som Pippi Långstrump, då ska jag inte säga nej, utan jag ska svara att "det är jag" för jag fick känna dig, Astrid, och det är den största rikedomen. Det har varit värt allting, precis allting.

Nu är Pippis mamma i himlen på riktigt. Tack, dotter Karin för att du kom på Pippi Långstrump. Och tack, älskade Astrid, för att du skrev. Och för att jag fick spela henne på film."


Bra bättre bäst

FÖRLÅT för dålig uppdatering men har vart sjuk så har inte orkat. Men nu är det bättre och uppdateringen kommer snart komma igång igen ;)

Torsten Wahlund - Peter

 Torsten Wahlund, född Karl Torsten Wahlund 10 februari 1938 i Stockholm, är en svensk skådespelare.

Wahlund studerade vid Dramatens elevskola 1956–1959. Han filmdebuterade 1956 i Rasmus, Pontus och Toker, och fick sitt genombrott som ungdomsbrottsling i tv-rättegången Ungdom och brott 1960. Han är kanske mest känd som Malins fästman och sedermera man Peter i Saltkråkan-filmerna. Wahlund har medverkat i drygt 60 film- och tv-produktioner. Han är gift med skådespelaren Lena Madsén. Mer känd än hans ansikte är nog hans karakteristiska röst. Wahlund anlitas ofta som speaker och uppläsare i olika sammanhang som talare i reklamfilmer, bland annat för Gilette, och uppläsare av ljudböcker. Wahlund har bland annat läst in Sjöwall-Wahlöös tio romaner om brott och ett par av Håkan Nessers Van Veeteren-romaner.

Filmografi
2004 – Kyrkogårdsön
2002 – Smådeckarna
2002 – Ramona (TV-serie)
2000 – Naken
2000 – Den smala vägen
1998 – Beck - Vita nätter (TV)
1995 – Snoken (TV-serie gästroll)
1994 – Rederiet (TV-serie gästroll)
1990 – S*M*A*S*H (TV-serie)
1989 – Tre kärlekar (TV-serie gästroll)
1988 – Venus 90
1988 – Kråsnålen
1987 – Varuhuset (TV-serie)
1985 – August Strindberg ett liv (TV-serie)
1984 – Slagskämpen
1984 – Panik i butiken
1983 – Midvinterduell
1980 – Mannen som blev miljonär
1978 – En och en
1971 – Lockfågeln
1966 – Tjorven och Mysak
1966 – Ön
1965 – Tjorven och Skrållan
1964 – Tjorven, Båtsman och Moses
1964 – Wild West Story
1962 – Chans
1956 – Rasmus, Pontus och Toker


Dan Håfström - Birk

Dan Isamel Håfström föddes 15 juli 1972.

Han är son till konstnären Jan Håfström. Dessutom är hans 12 år äldre storebror regissören Mikael Håfström, som bland annat regiserat och skrivit manusen till filmen Ondskan. De båda bröderna är kusiner med ungerska Ezter Balint, som en gång hade huvudrollen i Jim Jarmusch debutrulle "Stranger than paradise".

Att hitta Birk var svårare än Ronja, men en av Tage Danielssons (regissören) assistenter hittade Dan Håfström lekandes på en lekplats och bad honom söka rollen. 25 år efter premiären är Birk Borkason mer mytomspunnen än någonsin. I dag jobbar Dan Håfström som journalist i Stockholm. Han vill inte tala om tiden efter insatsen som Birk i 'Ronja Rövardotter'. "Det är inte meningen att verka upprörd, men jag vill inte prata om det" har han sagt i tidigare intervjuer.

Studenterna på jounalistutbildningen i Göteborg brukade skämta med honom genom att säga "håll dig på replängds avstånd" i korridorerna. Idag har Dan även ett Pop/Rock/Country-band vid namn Blah Blah Statement, tillsammans med Jesper Mott.Filmografi:

Idag röd (1987) (TV)
Ronja Rövardotter (1984)


Svar till Idiss!- Tack så hemskt mycket för alla fina ord, de värmer enormt! Och kul att du gillar bloggen och kommenterar inläggen, det uppskattas! Älskar kommentarer :)

Ha det bra Kram

Josefin Årling - Eva-LottaNinni Maria Josefin Årling föddes i Stockholm den 17 augusti 1983.

Hon spelade Eva-Lotta i 1990-talets två nyinspelningar av Astrid Lindgrens Kalle Blomkvist. Numera är hon bosatt på familjens gård utanför Märsta. Hon har tre yngre bröder; Gustav (f. 1987), Carl (f. 1989) och Oscar (f. 1991). Sedan sommaren 2008 har Josefin spelat rugby i Uppsala RFC, som den här säsongen spelar i Damallsvenskan Norra. Hennes kontrakt i klubben sträcker sig tills slutet av mars 2010.

Filmografi:

Kalle Blomkvist och Rasmus (1997) .... Eva-Lotta Lisander
Kalle Blomkvist - Mästerdetektiven lever farligt (1996) .... Eva-Lotta Lisander


Dagens AL-citat!

"’Ja, tiden går och man börjar bli gammal’, sa Pippi. ’Fram på höstkanten fyller jag tio år, och då har man väl sett sina bästa dar.’"

Pippi Långstrump går ombord


Bättre imorrn

Förlåt för dålig uppdatering under veckan, har haft mycket att göra med skolan och så. Men imorrn återkommer jag med mycket roligt att läsa! :)

Martin Andersson - JonasMartin Andersson, född 1979, är en svensk barnskådespelare, känd bland annat för rollen som Bert Ljung i såväl TV-serien som filmen. Andersson spelade även rollen som storebrodern Jonas i filmerna om Lotta på Bråkmakargatan. Han är är numera matematiker och disputerade 2007 med avhandlingen Robust Ergodic Properties in Partially Hyperbolic Dynamics.

Filmografi
1992 – Lotta på Bråkmakargatan
1993 – Lotta flyttar hemifrån
1994 – Bert (TV-serie)
1995 – Bert – den siste oskulden

Dagens AL-citat!

"Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv."

Astrid Lindgren i ett inlägg i en debatt om barns rättigheter


RSS 2.0