Pippi Långstrump

Astrids dotter Karin låg sjuk och ville att mamma skulle berätta en saga. ”Berätta om Pippi Långstrump”, bad hon och uppfann i samma stund det som skulle bli en av världens mest välkända barnboksfigurer. ”Eftersom det var ett märkligt namn blev det också en märklig flicka”, sa Astrid Lindgren. Under flera år hittade hon på nya historier för Karin och hennes vänner.
Så en vårvinterdag i mars 1944 halkade Astrid och blev liggande med en stukad fot. För att få tiden att gå skrev hon ner berättelserna om Pippi. Det skulle bli en present till Karins tioårsdag i maj.

Inspirationen till berättelserna om Pippi hämtades från många håll, bland annat fick Pippi sitt röda hår och sina fräknar från en av Karins skolkamrater. Kanske också från en ung flicka som en sommar hyrde en villa i Furusund, där Astrid och hennes familj hade sommarhus. Författaren Lennart Hellsing har berättat om denna märkvärdiga unga flicka som bodde i det som kallades ”Ofärdiga villan”. Där bodde hon ”med en symbolisk kappsäck med guldpengar”! Hyresgästen var äventyrlig, berättar Hellsing och hade rikligt med fräknar. Vidare hade hon en häst som stod bunden på verandan. Något stall fanns inte. Grannar som promenerade förbi förundrades. En av dem var Astrid Lindgren, hon som några år senare skulle börja skriva böcker. Böcker om en fräknig flicka med häst och guldpengar.

Sockerdricksträdet i Villa Villekullas trädgård, i vars ihåliga stam Pippi, Tommy och Annika hittar sockerdricka, var en av de flerhundraåriga almarna som fortfarande finns kvar på Näs.

“Inte-stöta-golvet”. var en lek syskonen på Näs och de andra barnen på gården ofta lekte. Det gick till så att man klättrade runt hela sovrummet utan att en endaste gång röra golvet, precis som Astrid skulle låta Pippi, Tommy och Annika göra långt senare i Villa Villekulla.



Kommentarer
Postat av: Adina

vad händer ikväll då ? :)

2010-04-30 @ 18:13:42
URL: http://enstjartpahimlen.blogg.se/
Postat av: Adina

sv vadå för bio ? :)

2010-05-02 @ 00:58:18
URL: http://enstjartpahimlen.blogg.se/
Postat av: Adina

sv okej :)

2010-05-02 @ 17:47:01
URL: http://enstjartpahimlen.blogg.se/
Postat av: Adina

sv okej :) , va den bra då ?

2010-05-02 @ 17:47:13
URL: http://enstjartpahimlen.blogg.se/
Postat av: Baby Melody

Pippi är min favorit! Hon har varit min hjältinna sen jag var liten! :-) Jag ville vara som hon.

<3

Kram och ha en skön kväll!

2010-06-02 @ 20:18:01
URL: http://babymelody.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0