Emil i Lönneberga

”Vet du vad Emil i Lönneberga gjorde en gång?” Så sa Astrid plötsligt till sitt treåriga barnbarn som bara illskrek. Karl Johan tystnade, han ville gärna veta vad Emil gjorde. Emil var född.

Det finns inte en förlaga till Emil, men det finns flera människor och händelser som har inspirerat Astrid till historierna om Emil. Det är bilden av Vimmerby i början av seklet Astrid skriver om när Emils familj kom farande uppifrån Katthult för att få vara med om Vimmerby marknad.

Emil är den av Astrids figurer som hon själv kände sig mest besläktad med. Men Emil har också drag av Astrids pappa Samuel August och hennes bror Gunnar.

Samuel August hade ett osedvanligt gott minne och fungerade som levande uppslagsbok åt Astrid när hon skrev böckerna. Han kunde fortfarande på sin ålders höst komma ihåg vad man fick betala för en gris eller brandspruta på Vimmerby marknad. Han var också mycket duktig på att berätta historier. Flera av händelserna som beskrivs i Emilböckerna är tagna ur verkligheten. Att Tor och Freja var de första människorna på jorden och att årets högtider är Jul, Påsk och Vimmerby marken, är historier ur verkligheten som Samuel August hört och berättat om. Och hyss, det gjorde även Astrid även om de inte var riktigt i klass med Emils.



Kommentarer
Postat av: Hon

Vilken Rolig Blogg :)

2010-04-22 @ 13:48:29
URL: http://orkavaranormal.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0