En röst i samhällsdebatten

Från att ha levt som en vanlig hemmafru är Astrid Lindgren nu världsberömd författare. En berömmelse vars baksida är att ofta behöva stå i rampljuset. Det, för Astrid helt nödvändiga, privata livet får allt mindre utrymme, och många gånger önskar hon att hon kunde slippa all uppmärksamhet. Trots det sätter hon 1976 igång en debatt om skattepolitiken som medverkar till att fälla den socialdemokratiska regeringen, efter fyrtio år i maktposition.

Det är första gången Astrid med kraft ger sig in i samhällsdebatten – men inte den sista. Två år senare får hon de tyska bokhandlarnas fredspris och hennes tacktal vid prisutdelningen blir startskottet för en internationell debatt om aga i barnuppfostran. Hon tar aktivt ställning för Nej-sidan i den svenska folkomröstningen om kärnkraft 1980 och engagerar sig en kampanj mot oetisk djurhållning, vilket senare leder till ny djurskyddslag.

Vid nittioett års ålder drabbas Astrid Lindgren av en stroke och får allt svårare att röra sig och delta i offentliga sammanhang. I januari 2002 avlider Astrid Lindgren i sitt hem på Dalagatan. Begravningen hålls den åttonde mars, på internationella kvinnodagen. Stockholms gator är fulla av människor som följer kistans färd genom staden på väg mot Storkyrkan i Gamla stan.



Kommentarer
Postat av: Sissi

sv; tack så mycket <3 hoppas du fortsätter läsa :)

2010-04-14 @ 07:46:20
URL: http://enligtsissi.blogg.se/
Postat av: L.

Bra blogg :) Själv kommer jag från Vimmerby, precis som Astrid, & är såklart ett AL-fan, men länge sen man tittade på filmerna elr läste böckerna :P

2010-04-17 @ 15:23:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0